Studeren en volleyballen; een mooie combinatie – Volleyinfo
0
Het is zover: na hard leren op de middelbare school mag je eindelijk gaan studeren. Op weg naar een spannende (nieuwe) stad. Misschien ga je zelfs wel op kamers. Het afgelopen jaar ben je druk bezig geweest met het kiezen van een nieuwe studie. Dat zit er nu op, maar wat ga je eigenlijk doen in die tijd rondom het studeren? Blijf je volleyballen of wil je misschien juist beginnen, en waar ga je dat dan doen? Iedere studentenstad heeft wel een volleybalvereniging. Vaak kun je je echter ook aansluiten bij een studentenvolleybalvereniging. Wat is een studentenvolleybalvereniging en op welke manier verschilt zo’n vereniging van een “normale” volleybalvereniging?
Studentenvolleybalverenigingen zijn opgezet voor en door studenten en zijn vaak gerelateerd aan een universiteit of HBO. Studentenvolleybalverenigingen zijn een combinatie tussen een “normale” volleybalvereniging en een studentengezelligheidsvereniging. De sport staat er centraal, maar er worden ook veel activiteiten georganiseerd en gezelligheid is bijna net zo belangrijk.
Doordat er alleen studenten bij een studentenvolleybalvereniging zitten, sport je samen met mensen in dezelfde fase van hun leven. Daarnaast studeer je vaak aan dezelfde instantie en verdiep je je in hetzelfde vakgebied. Hierdoor heb je gedeelde interesses met je teamgenoten. Studentenvolleybalverenigingen hebben over het algemeen wat meer activiteiten dan andere volleybalverenigingen en een grotere doorstroom in leden. Dit betekent dat je ieder jaar weer nieuwe teamgenootjes leert kennen. Nieuwe teams betekent ook: veel teambuildingsactiviteiten, zoals samen eten voor je wedstrijden of met je gehele team een weekendje weg. Dit zorgt ervoor dat studententeams vaak hechte vriendengroepen worden gedurende het jaar. Hierdoor heb je niet alleen een leuke tijd om later op terug te kijken, maar breid je ook je netwerk uit.
Ondanks al die gezelligheid staat volleybal centraal. Bij iedere studentenvolleybalvereniging heb je de mogelijkheid om ten minste een keer per week te trainen en wedstrijden te spelen. Hoe deze wedstrijden eruit zien hangt af van de vereniging. Studentenvolleybalverenigingen spelen meestal in de Nevobo competitie. Sommigen bieden een interne (mix) competitie aan. Ook biedt een heel aantal verenigingen recreatief volleybal aan. Het niveau waarop je kan spelen verschilt ook erg per stad. Dit betekent dat je, afhankelijk van in welke stad je gaat studeren, op nationaal niveau kan volleyballen of juist deel kan nemen aan een team met alleen maar beginners. Dat je team uit studenten bestaat betekent ook niet dat er niet serieus wordt gevolleybald. Studenten zijn meestal super competitief in het veld en vullen hun eigen volleybaltrainingen graag aan met wat extra krachttraining. Wil je graag weten hoe de competitie in jouw studentenstad eruit ziet? Dan raden we je aan om de website van de vereniging(en) in jouw stad te bekijken of een mailtje te sturen.
Als je op volleybalgebied, of misschien op verenigingsgebied een steentje bij wil dragen kan dit zeker. Door de grote doorstroom zijn studentenvolleybalverenigingen altijd opzoek naar trainers, scheidsrechters en leden die deel willen nemen aan de commissies of zelfs het bestuur. Hierdoor krijg je de kans om bijvoorbeeld een meerdaags toernooi, beachcompetitie, spelletjesavond, cantus, gala of feest te organiseren. Dat biedt kansen om jezelf te ontwikkelen op bijvoorbeeld het gebied van planning, acquisitie of organisatie. Bovendien is het superleuk om anderen te zien genieten op jouw eigen activiteit.
Toch kunnen we ons voorstellen dat je als nieuwe student twijfelt over lid worden bij een vereniging. Als eerstejaars student ben je druk met je studie en wil je graag je eerste jaar halen. Trainingen en wedstrijden maken je schema natuurlijk drukker. Over het algemeen zijn studentenvolleybalverenigingen gelukkig goed te combineren met je studie. Omdat iedereen op je vereniging studeert, is je trainingsschema ook afgesteld op je vrije uren. Daarnaast herkent je team en trainer je drukke schema en heb je samen een dipje tijdens de tentamenweken. Deelnemen aan activiteiten is natuurlijk niet verplicht, maar aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden wordt bij de meeste verenigingen wel verwacht. Een studentenvolleybalvereniging biedt dus naast alle sportiviteit, wat super goed is voor je gezondheid en concentratie, ook vrienden en een ervaring voor het leven. Volleyballen bij een studentenvolleybalvereniging is echt een verrijking van je studententijd.
Amsterdam, SVU Volleybal
Delft, D.S.V.V. “Punch”
Eindhoven, E.S.V.V. Hajraa
Enschede, v.v. Harambee
Groningen, G.S.V.V. Donitas
Groningen, G.S.V.V. Veracles
Groningen, v.v. Kroton
Leiden, SKC Studentenvolleybal
Maastricht, M.S.V.V. Fyrfad
Nijmegen, NSVV Heyendaal
Rotterdam, Erasmus Volley
Tilburg, T.S.V.V. Gepidae
Utrecht, USV Protos
Utrecht, V.V. van Slag