Hoge waardering voor WK volleybal 2022 – Volleyinfo
0Het onderzoek, dat in opdracht van de Provincie Gelderland, Nevobo, gemeente Arnhem & gemeente Apeldoorn is uitgevoerd, richt zich met name op de maatschappelijke effecten van het WK volleybal. Die effecten van een sportevenement waren nog niet eerder zo uitvoerig onderzocht.
Grootste indoorsportevenement
Van 23 september tot en met 15 oktober werd in Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam het WK Volleybal gehouden. Zowel op als naast het veld werd met een onderscheidend concept gewerkt. Zo vond de eerste ronde plaats in drie verschillende volleybalstadions binnen het GelreDome en werden de 24 landenteams gehuisvest in 31 Gelderse gemeenten.
Het door TIG Sports en de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) georganiseerde WK was met 125.000 bezoekers het grootste indoorsportevenement ooit in Nederland. Het evenement had via televisie en streams in Nederland een mediabereik van ruim tien miljoen en wereldwijd bijna 1,1 miljard kijkers.
Het evenement werd met een 8,1 door de bezoekers hooggewaardeerd. Aan de maatschappelijke activiteiten die vooral in Gelderland werden georganiseerd, gaven de bezoekers gemiddeld een 8,4. “We zijn in Nederland goed in het organiseren van sportevenementen. Vanuit het buitenland wordt daar met veel interesse naar gekeken”, aldus Jelle Schoemaker, als docent en sporteconoom verbonden aan HAN Sport en Bewegen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en een van de onderzoekers. “Meestal zit de waardering van grote sportevenementen in Nederland onder een acht, nu dus toch wel een stukje daarboven.”
Schoolvoorbeeld
Hoofdconclusie van het onderzoek is dat de keuze om de regio te betrekken bij het WK leidde tot een betere spreiding van zowel de economische impact als de positieve maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van sportbeleving, trots en sociale binding. Dat laatste was onder meer terug te zien in significante veranderingen in de verbondenheid met en vertrouwen in anderen en tevredenheid met de buurt. De onderzoekers beschouwen het onderbrengen van landenteams in de regio als een van de oorzaken van bovenstaande successen zien het mobiliseren van een regio als blauwdruk voor toekomstige grootschalige topsportevenementen. Onderzoek in Rotterdam wees uit dat ruim een op de drie bezoekers door het WK-bezoek van plan is zelf meer te gaan sporten of bewegen.
Het WK zorgde in de speelsteden en de regio voor meer betrokkenheid en aandacht voor maatschappelijke thema’s als duurzame voeding, gezond bewegen en diversiteit. Het Gelre Food Plaza werd door bezoekers positief ontvangen. Er werden zo’n 12.000 duurzame lokale gerechten geserveerd aan de fans in Arnhem.
In Gelderland werden 40 permanente multifunctionele netsportvelden aangelegd. Het is volgens het onderzoek nog te vroeg om te zeggen of hierdoor ook meer wordt bewogen, wel is er sprake van meer diversiteit in activiteit op die plekken. Een aantal gemeentes is al aan de slag gegaan met specifieke bewegingsprogramma’s bij die velden.
In totaal waren 300 volleybalverenigingen op een of andere manier betrokken bij het WK. Alleen al in Gelderland, waar de 24 landenteams in 31 gemeenten verbleven, organiseerde de Nevobo in samenwerking met de betrokken partijen 700 side-events en even zo veel clinics. In heel Nederland waren dat er 3800.
(Bron: Nevobo: Foto: fotohoogendoorn.nl)