– Volleyinfo
0
Wereldkampioenen 2019
Het is door wereldvolleybalbond FIVB en het Internationaal Olympisch Comité bepaald dat de wereldkampioenen in aanloop naar de Olympische Spelen automatisch gekwalificeerd zijn. Dat betekent dat de Russen Krasilnikov en Stoyanovskiy bij de mannen hun ticket in 2019 al op zak hadden. Bij de vrouwen ging dat toegangsbewijs naar de Canadese Pavan en Humana-Paredes.
Olympisch kwalificatietoernooi
Vervolgens werd in het Chinese Haiyang het intercontinentale kwalificatietoernooi afgewerkt. Daar lagen per gender tickets klaar voor twee teams. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden helaas verslagen door de Italianen Nicolai en Lupo in een van de twee finales, die zich daarmee kwalificeerden. Naast de Italianen plaatsten de Letten Plavins en Tocs zich.
Bij de vrouwen gingen de startbewijzen naar de Spaanse Liliana en Elsa en de Letse Graudina en Kravcenoka.
Olympische ranking
Eind 2019 waren per sekse dus al vier plekken vergeven. De organisator, de wereldkampioen en de twee plekken via het kwalificatietoernooi. Het volgende onderdeel van het kwalificatieproces is de olympische ranking. De beste vijftien teams op die ranglijst die zich nog niet op een andere manier hebben geplaatst, mét een maximum van twee deelnemende teams per land, kwalificeren zich als op 14 juni 2021 de ranglijst definitief wordt opgemaakt.
Voor de ranglijst kunnen teams punten verdienen vanaf 1 september 2018. De beste twaalf resultaten op de World Tour (1 tot 5 sterrentoernooien), het wereldkampioenschap 2019, de World Tour Finals 2019 en de erkende continentale tourfinales tellen mee. Er moeten per team dus wel minimaal twaalf resultaten behaald zijn die meetellen.
De punten die je als koppel krijgt voor het resultaat in een toernooi worden bij elkaar opgeteld. Aangezien de Olympische Spelen met een jaar zijn opgeschoven en er in 2020, op 1 toernooi bij de mannen na, geen resultaten zijn geweest die meetellen, is de kwalificatie met een jaar verlengd door de FIVB en het IOC. Met de toernooien die in 2021 worden georganiseerd zijn er voldoende kansen voor teams om aan hun minimale twaalf toernooiresultaten te komen.
Twee Nederlandse koppels hebben inmiddels via de ranking hun nominatie voor de Olympische Spelen verdiend: Sanne Keizer / Madelein Meppelink en Alexander Brouwer / Robert Meeuwsen. Zij kunnen, met nog een toernooi dat voor de ranking meetelt, in Ostrava, Tsjechië niet meer buiten de Top-15 op de geschoonde lijst vallen. De Nevobo zal binnenkort voordracht doen bij NOC*NSF.
Op 14 juni wordt de olympische ranking officieel opgemaakt en weten we welke vijftien teams per sekse hun ticket naar Tokio kunnen boeken. Na komend weekend, als het toernooi in Ostrava tot een eind is gekomen, is de ranking al definitief, maar officieus.
Continentale kwalificatie
Op 14 juni zijn er dus 19 startplekken ingevuld. De laatste fase van kwalificatie wordt de week daarna gespeeld. Op elk van de vijf continenten wordt nog een kwalificatietoernooi gespeeld, de zogenaamde Continental Cup Final. De Europese Continental Cup wordt van 23 tot en met 26 juni gespeeld in Den Haag op het strand van Scheveningen. Aan het eind van het toernooi ligt er 1 ticket klaar voor het winnende land.
Daar wordt de kwalificatie anders, want opeens verdient een team niet zelf een startbewijs, maar het land dat ze vertegenwoordigen. Dat komt doordat de opzet van de Continental Cup heel anders is dan reguliere beachvolleybaltoernooien. De Continental Cup is een landenwedstrijd, vergelijkbaar met de Davis Cup in het tennis. Het toernooi kent drie fases waarvan de Final het slotstuk is. Zestien landen per geslacht strijden daar voor hun allerlaatste kans.
De CEV Beach Volleyball Continental Cup Final start op 23 juni met de achtste finales. De landen spelen maximaal drie wedstrijden tegen elkaar. Het hoogst gerankte team van land A speelt tegen het tweede team van land B en vice versa. Mocht na die twee wedstrijden de stand gelijk zijn volgt een
golden match
. De coaches mogen dan ieder willekeurig koppel formeren van de vier spelers/speelsters die ze hebben om die beslissende wedstrijd te spelen.
Zo gaat het ook in de kwart- en halve finales alsmede de finale. De winnaar verdient dus een startbewijs voor het land dat zij vertegenwoordigen.
Het levert voor het ‘tweede’ team dus de interessante dynamiek op, zij strijden voor het startbewijs van een ander team. Op deze manier verdienden Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel hun plek op de Olympische Spelen van Rio in 2016 toen Nederland de Continental Cup won in het Noorse Stavanger. Rimke Braakman en Jolien Sinnema speelden niet voor eigen gewin, maar streden voor de kansen van het andere Nederlandse team. Een zeer onbaatzuchtige daad die veel respect verdient. Ook in 2012 verdiende Nederland een olympisch ticket via de Continental Cup, Madelein Meppelink en Sophie van Gestel konden daardoor deelnemen in Londen.
Op 27 juni zijn dan de laatste deelnemers voor Tokio bekend en is het 24 teams tellende toernooi per gender vol. Vanaf 24 juli strijden die teams, met hopelijk vier Nederlandse koppels, voor de olympische titels.
© Sportworx / Set Vexy
Jij kunt bij het OKT zijn!
Wil jij erbij zijn als de Nederlandse teams dat laatste plekje op de Olympische Spelen proberen te bemachtigen op het OKT? Dat kan!
Er wordt gespeeld van 23 tot en met 26 juni in Den Haag, op het strand van Scheveningen in een coronaproof stadion en het The Hague Beach Stadium. Juich de Nederlandse teams naar Tokio!
(Bron: Nevobo/Foto: FIVB)