Regionale maatregelen sport en coronavirus – Volleyinfo
0Op dit moment hebben de sportbonden en NOC*NSF overleg met de overheid om de exacte vertaling te kunnen maken voor de sportsector. Nog niet alles is volledig duidelijk; zo is nog niet helder of en hoe verenigingen aan deze meldplicht zouden moeten voldoen. Zodra hier bekendheid over is, verwerken we dit op deze pagina. Daarnaast kunnen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio nemen. Deze maatregelen gelden in meer of mindere mate ook voor de sportclubs in deze regio’s
Vragen en antwoorden over de gevolgen van de regionale maatregelen voor het volleybal
Wat kan ik als vereniging uit een van de zes veiligheidsregio’s doen?
NOC*NSF adviseert verenigingen in deze veiligheidsregio’s op dit moment het volgende:
- Zorg ervoor dat er altijd een coronacoördinator (herkenbaar) aanwezig is op de vereniging. Deze coördinator is aanspreekpunt voor eventuele handhavers die een controle uitvoeren. Dit is niet nieuw maar in het kader van handhaving van de nieuwe maatregelen nog belangrijker geworden.
- ‘Better safe than sorry’: Neem contact op met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden of aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden. Onze verwachting is dat je dat op dit moment voor meerdere dagen tegelijk kunt melden.
Hebben deze maatregelen effect op de aantallen die op of in een sportaccommodatie mogen zijn?
Nee, die blijven van kracht. Wat er verandert, is dat er mogelijk voor samenkomsten van meer dan 50 personen een meldplicht van kracht is geworden.
Welke gezelschappen van boven de 50 personen zijn verboden in deze regio’s?
Er is een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten.
Bij wie moet een sportaanbieder die in een van de genoemde veiligheidsregio’s ligt een samenkomst van meer dan 50 personen melden?
De veiligheidsregio’s die het betreft zullen dit proces zelf vormgeven. Ons advies is contact op te nemen met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden of aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden. Onze verwachting is dat je dat op dit moment voor meerdere dagen tegelijk kunt melden.
Wie kan op de sportvereniging de rol van toezichthouder vervullen?
In de meeste sportprotocollen is een coronacoördinator voorgeschreven. Deze persoon is aanspreekpunt voor de handhaving bij de sportaanbieder. Deze persoon vervult ook de rol van toezichthouder. Belangrijk is dat deze coronacoördinator bekend is met naam en telefoonnummer, dit kunnen meerdere personen zijn.
Is de toezichthouder aansprakelijk als er bij een sportaanbieder coronaregels worden overtreden?
Nee, de toezichthouder is niet aansprakelijk, maar dient wel toe te zien op het naleven van de regels.
Moet de toezichthouder één persoon zijn of kan die rol over dag afgewisseld worden?
De rol van toezichthouder kan afgewisseld worden, mits de rol te allen tijde herkenbaar belegd is.
Wat zijn het effect van de maatregelen voor de sportkantine?
Vanaf 0.00 ‘s nachts geen nieuwe bezoekers en gaat de muziek uit om 0.00 ‘s nachts. Uiterlijk om 01.00 is de sportkantine dicht.
Mag ik een kind tot 13 jaar weigeren wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten? (landelijke maatregel)
Bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, dan mag hij of zij naar de kinderopvang, naar de basisschool of naar sporttraining/wedstrijd. Het kind hoeft niet getest te worden op corona. Dit geldt niet als het kind een nauw contact is van iemand die corona heeft. Of als het kind bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is. Dan moet hij of zij thuisblijven. Deze richtlijn is geldig in heel Nederland.
Wat zijn precies de zes Veiligheidsregio’s?
Amsterdam-Amstelland:
Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn
Haaglanden:
’s-Gravenhage, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer
Holland-Midden:
Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude, Zuidplas
Kennemerland:
Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen, Zandvoort
Rotterdam-Rijnmond:
Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne
Utrecht:
Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeist